włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Dobra włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża porcja zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe włoskie dania

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. Dobra restauracja włoska Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film