Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

dania kuchni polskiej premium

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma właściwie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest wyborna i sycąca.