koktajle z mozzarella

koktajle z mozzarella

Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

przepisy z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w zasadzie warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.