kawa fakty i mity

kawa fakty i mity

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film